Menneskekroppen trenger vitaminer og mineraler for å overleve. Vitaminer er næringsstoffer som finnes i planter og dyr, og som kroppen behøver for å opprettholde god helse.

Det finnes to hovedtyper vitaminer. Vannoppløselige og fettoppløselige. Vannoppløselige vitaminer tas lett opp av kroppen. Disse vitamintypene lagres ikke i kroppen, og overskudd av vitaminene elimineres via urinen. Vannoppløselige vitaminer inkluderer B-vitaminer og C-vitaminer.

Fettoppløselige vitaminer tas opp av kroppen ved hjelp av gallesyrer, som er fordøyelsesvæsker som er nødvendige for å absorbere fett. Denne typen vitaminer lagres i kroppens fettdepot for å kunne brukes ved behov. Fettoppløselige vitaminer inkluderer vitaminene A, D og E.

Kostmineraler er uorganiske substanser som finnes i jord og vann, og som også kreves for en god helse. Kostmineraler omfatter jern, magnesium og kalsium. De fleste vitaminer og kostmineraler får du i deg gjennom en sunn kost. Dog, dagens moderne kost med mye ferdigmat som kan være bearbeidet, overtilberedt og noen ganger bestrålet, kan mangle essensielle næringsstoffer.

Derfor velger mange mennesker å ta tilskudd av vitaminer og mineraler. Kosttilskudd er produkter som svelges ned og som inneholder kostingredienser som er ment å komplettere kosten. Tilskuddene kommer i mange former som piller, gelekapsler, pulver, energikjeks og drikker.

Som med alle reseptbelagte medisiner og håndkjøpspreparater er det viktig å informere legen din om alle de kosttilskudd og vitaminer som du tar.

 

Kilder:https://nhi.no/animasjoner/hormoner-og-ernaring/vitaminer-og-mineraler/